Ученикът от Пловдив, който през миналата година беше заловен за създаване и укриване на голям брой самоделни взривни устройства, отива на съд.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура и добавиха, че целта на младежа е била да създаде смут и страх в населението.

При спецакция през юни 2019 г. бяха намерени и иззети тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода.

Бяха намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем – в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

По време на разследването е станало ясно, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник е започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава. Тогава Апелативният специализиран съд отказа да задържи ученика.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.