ДПС е възложило на експерти да подготвят предложения за съдебна реформа, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ в Народното събрание.

По думите му те са представили на всички парламентарни групи идете си за промяна в Конституцията, като част от съдебната реформа, а само от „Демократична България“ отказали да се срещнат с техните сътрудници. 

Според лидера на ДПС промените не трябва да влизат в полето на Велико народно събрание, а да се извършат от депутати на обикновено такова. 

„Ако се прекрачи полето на Обикновено народно събрание и отидем в Полето на ВНС, то не съм сигурен дали изобщо ще има промени. С това, което предложихме на нашите колеги, ние им казахме, че това са нашите идеи, които са отворени за редакция, допълнение и препоръки“, уточни Карадайъ. 

Той поясни, че е важно да има консенсус в Народното събрание, за да се събере необходимият брой гласове за конституционни промени и осъществяване на съдебната реформа. Карадайъ маркира няколко акцента от предложенията им: 

  • Разделяне на ВСС на съдийски и прокурорски съвет, като в съставите им да не влизат председателя на ВКС, председателя на ВАС, главния прокурор и министъра на правосъдието,
  • Уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба,
  • Членовете на Конституционния съд да се избират с мнозинство от 2/3,
  • Преразглеждане на правомощията на главния прокурор,
  • Ограничението за двойното гражданство да отпадне от Конституцията. 

Лидерът на ДПС посочи, че политиците, с които са се срещнали са единодушни, че съдебната реформа минава през промени в Конституцията. „Промяната не трябва да се разглежда като смяна на персони, а като необходими и нужни реформи в съдебната система“, допълни той. 

По-рано днес беше създадена временна парламентарна комисия за конституционни промени, според Карадайъ органът е безпредметен, защото все още няма предложения за промени на основния ни закон.  Той отново разкритикува действията на премиера Кирил Петков. 

„Има смесване на властите в държавата. Докато бях в Брюксел разбрах, че премиерът пред медиите е обявил, че събира информация, води разследвания, щял да арестува. Общините бедстват, детски градини, училища болници не могат да си плащат сметките. Нарушителят на Конституцията щял да им праща проверки на общините, а не съдействие и помощ", каза още Карадайъ. 

Критика беше отправена и към идеята на управляващата коалиция за реформа в КПКОНПИ: „Чрез саморазправа с кметовете на общини ще се предизвикат частични избори, да се настанят и в местната власт. И от там нататък ще произведат предсрочни избори, за да отстранят коалиционните си партньори и самостоятелно да дойдат на власт. Тогава наистина ще заприличаме на монархия и ще си имаме цар – цар Киро“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!