Районният съд в Карнобат реши една от трите затворени фабрики, свързвани с бизнесмена Миню Стайков, да възобнови работа тази вечер, а другите две –  утре вечер.

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден, предаде кореспондентът на bTV в региона.

По-рано днес служители на затворените обекти опитаха саморазправа с митническите служители.

Снимка: btvnovinite.bg

Работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати! Отворете ни завода!”. Напрежението ескалира и се пренесе към митническия екип.

„Искаме митничарите да не стоят, а да тръгнат да събират доказателства, защото няма такива! Ние сме затворени с едно телефонно обаждане!”, категоричен беше Динко Христов, главен механик.

Докато край гарата жандармерия охраняваше жп линията, за да не бъде блокирана отново, протестиращите се преместиха на пешеходните пътеки в Карнобат.

На извънреден брифинг Агенция „Митници” оповести откритите доказателства.

Снимка: btvnovinite.bg

Разпространи и видео с нелегално монтирано устройство във фабриката за производство на спиртни напитки в Церковски.    

„Служители на Агенция „Митници” установяват съществуването на кран, от който може да бъде изведен краен продукт етилов алкохол, или с прости думи казано спирт, без това извеждане да бъде контролирано от измервателни средства и без да бъде отчетено”, поясни зам.-директорът на Агенция „Митници” Юлиан Мирков.

„С прости думи работят митничарите: „Краде се!” – без доказателства. Как така? Аз казвам, че не се краде. Този кран се използва единствено при профилактика”, отговори на обвиненията Йовко Йовков, административен директор на фабриката.

От митницата поискаха складовете да бъдат запечатани за още 60 дни. Това пренесе недоволството на работниците под прозорците на съда в Карнобат.

Със запечатването на фабриките десетки семейства се опасяваха, че може да останат без препитание.

Гюлен и Сали Саид се запознават във фабриката за бутилиране в село Венец, където и двамата работят повече от 10 години. Получават минималната работна заплата, но са доволни, че я вземат навреме.   

„Това е нашият дом, който е ипотекиран, ние се мъчим да спасим семейството си, да имаме покрив“, казва Гюлен, която работи на поточна линия.

„За 10 дена да ни затворят, ние „пътуваме“, защото ипотеката ни трябва да се плати на пето число. Имам и допълнителен друг заем за обзавеждането на къщата и ще ми вземат всичко”, категоричен е и Сали, който е мотокарист.

Всяка година предприятието им отпускало помощ за закупуване на учебници. Сега са затруднени да подготвят за училище по-големия си син, който е третокласник.

Затварянето на завода поставя в криза целия лозарски бранш, смята Илия Трендафилов. „Страдаме в момента, всички страдаме. Основно те изкупуваха гроздето”, коментира производителят, който отглежда над 300 декара грозде. Реализацията на 200 тона продукция е под въпрос.

Загубите ще са за стотици хиляди, твърди гроздопроизводителят.

А в Карнобат семейството на Гюлен и Сали се притеснява как ще посрещнат зимата.  „Просто няма къде другаде да работим. Това е малък град, знаете в провинциалните градчета работа трудно се намира“, притеснява се Гюлен. „Трябва да напусна Карнобат“, допълва Сали.