Агенция „Митници” са установили тежки нарушения в складовете на „Винпром Карнобат”, които бяха запечатани за 48 часа. Това доведе до масово недоволство на служителите на складовете.

От агенцията поискаха складовете да бъдат запечатани за още 60 дни.

Властите дадоха информация само за едно от нарушенията.

Открито е специално монтирано устройство – кран, от който може да се отвежда спирт без той да се декларира пред държавата. От агенцията твърдят, че щетите може да се окажат големи, тъй като на 100 литра се плаща 1000 лв. акциз. 

Разпространиха и видео, на което се вижда въпросния кран:

„Кранът се използва, защото трябва да се правят хидравлични изпитания, тъй като има алкохолни пари, които, ако има пробив в този топлообменник излитат и няма как да се открият. Хидравличните проби се правят с помощта на вода - надува се съоръжението, за да може да се провери неговата херметичност”, обясни за bTV Йовко Йовчев, административен директор на „Винпром Карнобат”.

Предприятието е проверявано и в миналото, но не е ясно кога е извършена последната проверка, нито кога е поставено устройството, с което са отклонявани количествата спирт.

За подобно нарушение може да бъде отнет лиценза на компанията.

Междувременно магистратите решават дали да удължат срока за запечатване на складовете. Протестите на служителите също продължават, като днес се стигна и до напрежение.