Централната избирателна комисия трябва да освободи задържаните 228 машини на „Сиела Норма“, намиращи се в склад на „Карго Партнер“. Решението е на Административния съд в София, взето на закрито заседание тази сутрин.

Производството е по жалба на „Сиела Норма“ срещу разпореждане на председателя на ЦИК, с което устройствата бяха задържани и не беше допуснато ползването им от техния собственик.

До това се стигна, след като от ГЕРБ обявиха, че  у нас са внесени 228 машини за гласуване в повече, намиращи се в един склад с устройствата, които трябва да се използват за вота „2 в 1“ на 14 ноември.

В мотивите на съда пише, че ЦИК няма правно основание да задържа тези машини, защото те не са част от договора им със „Сиела Норма“. Според магистратите доводите на ЦИК са неоснователни, че не може да допусне безконтролното внасяне на устройства за гласуване в изборен период.

„Първо, по делото няма яснота дали дали машините са от същия вид, доколкото контейнерът, в който се съхраняват, не е разпечатан. Второ, не е ясно дали машините са снабдени със същия софтуер, който ЦИК е поръчала“, пише още в мотивите.

Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Върховния административен съд. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!