20 години затвор при строг режим - това наказание наложи Софийският градски съд на Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и дъщеря им Никол.

Прокуратурата и близките настояваха за доживотен затвор без право на замяна.

Адвокатите пък припомниха, че по случая има смекчаващи вината обстоятелства - като например личностното му разстройство и чистото съдебно минало. Tой в началото твърдеше, че не помни престъплението, но по-късно направи пълни самопризнания и разказа как се е случило всичко.

Според днешното решение Александров трябва да плати кръвнина 200 хил. лв. на майката на убитата Дарина и още 200 000 - на бащата.

От прокуратурата не коментираха, само съобщиха, че ще протестират решението.

"Прокуратурата пледира за най-тежкото наказание, именно поради факта, че това е изключителен случай. Той е различен от останалите убийства, които са се случвали", заяви адвокатът на семейството на Дарина - Иван Иванов.

Защитата на Александров запази мълчание.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва.

Когато тормозът приключи със смърт

Трагедията се случи през 2018 г., но тя има дълга предистория, свързана с тормоз над майката и болезнена раздяла.

След скандал между двамата в столичния квартал “Надежда” Викторио Александров убива Дарина и бяга с детето. Изхвърля в кош за боклук телефона си, спира за кратко в заведение, а после се качва на такси.

В покрайнините на града и малко преди да го задържат - стреля отново в главата на бебето и в себе си. Той оцелява, момиченцето му - не.

20 години за два живота?

Веднага след решението на съда близките на Дарина не скриха разочарованието си. "20 години за два живота! Кажете как да го приемем! И кой нормален човек би го приел това нещо? Ето затова ще има убийства в България и всеки ден ще стават, защото няма съд и няма закони", заяви пред камерата на bTV лелята на жертвата.

Разстроената жена сподели, че се страхува, че Александров ще излезе след 10 г. от затвора и ще убие и тези, на които се е заканвал по време на делото.

"Няма справедливост за убийството на двама човека. Институциите дадоха своя знак към обществото, че всеки може да убива собственото си дете и да лежи 12 години в затвора. Защото при полагане на труд той толкова ще лежи", каза майката на Дарина - Ваня Министерска.

Семейството на Викторио не каза и дума след присъдата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!