Съдът отказа да измени мерките за неотклонение на Маринела Арабаджиева и Вълчо Арабаджиев от „домашен арест“ в по-леки.

Магистратите счетоха, че интензитетът на опасността от извършване на престъпление не е намалял, въпреки че този от укриване е.

Независимо от процесуалното поведение на подсъдимите, обстоятелството за регистрация им на предстоящите парламентарни избори, не следва да бъде водещо обстоятелство при определяне на предпоставките за изменение на мярката им за неотклонение, посочват магистратите.

Ето защо съдът остави молбата на двамата подсъдими без уважение.  

Адвокатът на Маринела Арабаджиева - Ина Лулчева, каза след определението, че съдът в Страсбург е осъдил България за прекомерния арест на Миню Стайков, като е приел, че не може да има толкова дълго задържане.

“Така че ние се надяваме, че Апелативният съд, пред когото ще обжалваме мерките, ще се съобрази, за да не бъде осъждана България за пореден път и за семейство Арабаджиеви, които също имат жалба в Страсбург”, заяви Лулчева. 

В понеделник стана ясно, че Маринела Арабаджиева и Миню Стайков влизат в предизборната надпревара. Двамата фигурират в кандидатдепутатските листи в Бургас.

Арабаджиева е вписана на пето място в листата на Движение "Заедно за промяната“. Пред журналисти днес тя отказа да коментира включването си в политиката. Обеща, когато започне кампанията, тогава да говори.

Вълчо Арабаджиев само допълни, че имат съмишленици в тази партия, както и една и съща политическа идеология.