Съдът в Благоевград остави за постоянно в ареста пастира, обвинен в подпалването на Пирин.

30-годишният мъж влезе в съдебната зала видимо притеснен. Въпреки твърденията на прокуратурата, че е направил пълни самопризнания, Митев каза, че е невинен и поиска да бъде освободен.

Заяви още, че се страхува и че не знае какво ще се случи с него оттук насетне. Според обвинението, което прокуратурата му повдигна, пастирът е изхвърлил незагасена цигара, която за минути е причинила пожара.

30-годишният мъж пасе стадото на природозащитна организация, която работи по опазване на лешоядите в Кресненския пролом. Според нейния председател обвиненията са скалъпени.

Според Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна обвиненията срещу пастира му Костадин целят да бъде дискредитирана организацията и екообщността като цяло.

Учудващо било, че пастирът се признал за виновен едва след като бил викнат за разпит в полицията.

Преди това твърдял, че видял пожара и затова подал сигнал до местния кмет.

Стойнов е разочарован от развръзката и твърди, че има опасност организацията му да се изсели от района след умишленото според него тровене на лешоядите преди време и след сегашните обвинения.

„Той е просто пастир, а пък ако е допуснал грешка, да си понесе отговорността, но ако е набеден, също не е лошо да се знае защо и как”, коментира Стойнов.