Съдът определи мярка за неотклонение „подписка“ за мъжа, заплашил с убийство военния министър Тодор Тагарев. Така, той беше освободен.

39-годишният Г. Д. бе задържан и му бе повдигнато обвинение. Той е санитар в спешното отделение на болницата в Пазарджик. Г. Д. е отправил закана към министъра на отбраната Тодор Тагарев през профил в социалните мрежи. Според съда няма риск мъжът да се укрие или да извърши ново престъпление при по-лека мярка.

Текстът на съобщението до Тагарев стана ясен в съдебната зала.

„Нов Народен съд идва и ако мислиш, че ще се отървеш, жестоко си се излъгал“, гласи част от съобщението.

bTV няма да покаже целия текст заради естеството на написаното

Адвокатът на задържания коментира, че не е имало реална заплаха за живота на министъра. Г. Д. е изпратил съобщение на Тагарев, защото реагирал емоционално заради „несъгласие с политиката на правителството“.

„Лично го е изпратил, за което съжалява. Тук не говорим за реална заплаха. Става въпрос за емоционално изливане на това, което мисли“, каза защитникът Николай Тодоров.  

Тезата, че няма реално отправена заплаха, поддържа и лидерът на „Възраждане“. От партията прочетоха съобщение, за което твърдят, че им е предоставено от жената на задържания.

„Този човек, който е написал тези думи, които в никакъв случай не могат да бъдат тълкувани като заплаха за убийство, а като обида. Ако Тагаренко се чувства обиден нека си го съди“, каза Костадин Костадинов.

И президентът коментира заплахата за убийство към военния министър.

„Аз съм против това да бъде заплашван с убийство който и да е български гражданин. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговите живот и сигурност“, каза Румен Радев.

Г. Д. има и предишни криминални прояви. Преди 13 години е осъждан, но е реабилитиран. В залата стана ясно още, че той е изпращал съобщения и до други публични личности - Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и Делян Добрев.  

Тодор Тагарев не пожела да коментира случая пред медиите. „Нямам коментар по въпроса, нека си разследват и да си вървят по процедурата“, каза той. Самият Тагарев е съобщил, че е получавал много подобни заплахи, посочи още съдът.