Закана за убийство към министъра на отбраната Тодор Тагарев. Мъж е отправил заплаха към него през профил в социалните мрежи.

Извършителят е задържан и вече му е повдигнато обвинение. 39-годишният мъж е от Пазарджик.

Районната прокуратура е задържала и повдигнала обвинение на мъжа заради закана за убийство, отправена към министър от правителството.

"На 04.07.2023 г. в гр. София, обвиняемият Г.Д. се заканил с убийство на действащ министър, като му изпратил заплашително съобщение на личния му профил в социална мрежа в интернет", обясняват оттам.

От свои източници bTV научи, че заплашваният е министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев. Той не коментира заплахите.

Екипът ни научи още, че задържаният е Григор Димов, който е осъждан за телесни повреди, но е реабилитиран. Съседите на Димов са шокирани от новината за заплахата за убийство.

„Никога не е ставало въпрос той да се скара с някого, да го заплашва. Помага на всички тука. Готино момче, младо момче“, разказва съсед.

С какво се занимава?

Работи в офис нещоДобро момче. Има дете. Работи си.

Заплахата, отправена от Димов във Фейсбук, е свързана с отношението на министър Тагарев към войната в Украйна. Законодателят счита за тежко престъпление "заканата за убийство", заяви пред екипа ни адвокатът по наказателно право Силвия Петкова и допълни: „едно текстово съобщение, което очевидно е изпратено дистанционно, няма физически контакт между заплашения и заплашващия. От естеството на самото съобщение би могло да се прецени, че заканата би могла да предизвика основателен страх, но ако тя представлява просто словесно изражение като "ще те убия!", "ще те заровя" и е отправена в социалните мрежи то е много малко вероятно да се касае за закана за убийство, която да представлява престъпление“.

Ако бъде признат за виновен, наказанието за обвиняемия би могло да бъде от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Мъжът е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

От ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП осъдиха заплахите срещу военния министър и употребата на език на омразата.

„За съжаление, наблюдаваме разгорещена риторика и повишена температура на говорене от някои политически партии, които допринасят да радикализират част от хората в българското общество“, каза Даниел Митов.

„Агресията, езикът на омразата, противопоставянето и разделението в българското общество водят до това. Крайно време е, ако държавнически мислим поне малко, да се опитаме да намерим каузи, които да обединят българите“, заяви Корнелия Нинова.

„Това прекрачва границите на всяко допустимо демократично поведения“, заяви Надежда Йорданова.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов не коментира заплахите към военния министър.

По материала работиха Христиания Червенкова, Емил Кацаров и Теодора Енчева.