Трима от задържаните за рекет над възрастни хора в София остават в ареста, включително бившият нотариус. Двама са под домашен арест, за да се грижат за малките си деца, реши Специализираният съд.

Според прокуратурата задържаните изнудвали възрастните да им прехвърлят имотите си. Бившият нотариус помагал при сделките.

Прокуратурата поиска постоянен арест за четирима от петимата задържани. Те обявиха пред съда, че са невинни и поискаха да излязат или под гаранция, или под домашен арест.

Според обвинението групата е държала възрастните хора в къща в столичния квартал „Малашевци”, където е имало жена, която да се грижи за тях, но и да ги наглежда. Повечето от жертвите са с психични проблеми или алкохолна зависимост.

От обвинението съобщиха, че имат данни общински служители от районите в „Красна поляна” и „Подуене” да са замесени в сделките.

"Не са позволявали на възрастните хора сами да излизат навън, за да не избягат. В много от случаите по отношение на тях бил нанасян побой с пръчки, шамари и юмруци. Всеки ден им давали да пият медицински спирт, с цел да предизвикат неадекватното им състояние и опиянение.

Установено е, че престъпната дейност е подпомагал друг член на организираната престъпна група – това е бивш нотариус, на който през 2010 г. са отнети нотариалните права. По свидетелски показания той е двигателят, мозъкът на групата”, съобщи прокурорът по делото Сийка Милева.

"В Наказателния кодекс няма нито мозък, нито двигател, извинявайте. За такова нещо не съм чувала, и за какво е обвинен, че им давал съвети. Откога да даваш съвети е подсъдно?. Не съм го питала дали познава някой, но искрено се надявам към днешна дата и този час познанството да не е доказателство за престъпление., коментира адвокатът по делото Розалина Апостолова.

Според защитата доказателства срещу задържаните няма.

Задържаният бивш нотариус е обвиняем и по друго дело за имотни измами.

Групата е от 7 души, действала е от 2017 година. В нея са участвали един бивш нотариус, семейство от „Орландовци” и и двама души, които играели ролята на бушон.