В столичния квартал "Малашевци" бяха задържани общо 10 души заради принуждаване на възрастни хора да прехвърлят апартаментите си на подставени лица.

Разследващите започват работа по групата от "Малашевци" още преди година. В следващите месеци схемата, работила от години, излиза на яве. 

"В тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Характерното в този случай е, че тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от тази група и са им взети имотите, апартаментите, изхвърлени са на улицата и в момента работат за тях за дребни пари, за жълти стотинки", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Групата подбирала жертвите си по определен профил - самотни възрастни с пороци или заболяване, без или с малко близки хора. После пускала бушоните да проучват - да разберат подробности за имотното състояние и навиците им. След това предавали информацията на шефовете си.

"Има данни, че едно от лицата, ромски барони, с прякор Начо е лидер на тази група. Това са данни, дали ще има доказателства за ръководител на организирана престъпна група, ще стане ясно утре", уточни още Иван Гешев.

Начо е арестуван в дома си в Малашевци малко след 5 ч. тази сутрин. Съседите му твърдят, че не го познават добре. 

Засега, според прокуратурата, са доказани 3 измами с жилища, 3 били предотвратени. Повечето арестувани са с множество криминални регистрации или осъждани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!