При спецакцията в столичния квартал „Орландовци” са задържани петима души за имотни измами, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Става въпрос за група лица български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали има данни за тях, че са зависими примерно от алкохол или че имат психични проблеми, които почти нямат роднини и близки хора. Схемата за извършване на тези да ги наречем имотни измами е следната. Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони.

Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони на улицата.

„След като групата локализира възрастни хора и след като ги затвори за определен период от къщата, която е наблизо и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си последни имоти, да бъдат използвани тези бушони на тяхно име да бъдат прехвърлени имотите. Т.е. те ги използват като подставени лица”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че има данни, че ромският барон с прякор Начо е бил лидер на организираната престъпна група.

„Дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да бъде привлечен към наказателна отговорност като ръководител на организираната престъпна група, ще стане ясно утре. Такива данни по досъдебното производство има. Сега дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, предстои да видим“, обясни още Гешев.