Обвинения за търговия с гласове между двете враждуващи фамилии в Девин, след като напрежението между тях ескалира. След репортаж на bTV прокуратурата се самосезира и разпореди проверки за купуване на гласове.

Задържаните след сблъсъка между двете ромски фамилии вече са освободени, но напрежението в града остава. 180 лични карти са събрали фамилия Бадеви с цел подписка за изселване на фамилия Кирови.

На кого са? На цялата сграда? Кой ги събра и защо ги събра?

Сергей Ковачев: Ето 180 лични карти са събрани. Местните тука да се събират подписки. Говорихме с кмета. Още вчера сме звъннали, казаха да се съберат лични карти, които трябва да се записва една разписка.

Не е ли нарушение толкова лични карти да са събрани във вас?

Нарушение е, знам, че сме нарушили. Има си други хора, които те си ги събират. Те за два часа днес това ще го направят.

Според Кирови обаче целта е купуване на гласове за изборите на 2 април

"Иска от нас карти и ни дава по 20 лева Серго Ковачев. Той се занимава с тези работи сега като има избори“, заяви Атанас Киров.

За кого събира?

Не знаем за кого, за който му дава, който му хвърля.

"До скоро мой братовчед нямаше 30 години лична карта. Даде му 300 лева, отиде в общината, че имал някакви хора и му изкара лична карта“, добави Киров.

От Община Девин заявиха, че не са получавани сигнали за търговия с гласове.

„Това е информация получена през вашия ефир, след което веднага са предприети действия от служителите на РПУ Девин“, заяви заместник-кметът на Девин инж. Николай Юруков.

До напрежението в сряда и сблъсъкът тук на улицата се стига след закана във Фейсбук.

"И ми показва меч, сабя, иска да идва с нея да ме заколи и аз се включвам в неговия лайф и викам щом си решил - заповядай", заяви Рачо Бадев.

"Първо, Рачо Бадев се е заканил за мен, че ще ме прати в кома и аз тука пих 50 грама ракия и казах, че ще го пратя. Счупиха ми камиона. Двамата братя бяхме задържани за 24 часа“, отговори Атанас Киров.

Служебният министър на вътрешните работи пое ангажимент.

„Вместо да бъде интегрирано част от населението, да бъде образовано е оставено и аз понякога го наричам като машини за гласуване, които се използват по изборите, но в замяна на това получават комфорт. Полицейските сили да не следят за някои техни действия. Този комфорт в момента го няма, няма и да го има“, каза Иван Демерджиев.

На място последва нова проверка от полицията.