С призиви за единство, край на войната и мир по света България посрещна националния си празник. С камбанен звън започна молебенът в храм-паметника "Рождество Христово".

„Да не забравяме нашата величава история. Това е, което днес дължим на всички мъченици“, заяви митрополит Киприян.

В София родолюбците от Сдружение "Традиция" поднесоха венци пред паметника на загиналите в Освободителната война медици.

„Моят дядо, Бог да го прости, беше участник в три войни и казваше: Сине и от двете страни кръв тече, не мляко и мед“, каза Огнян Маринов, председател на сдружение „Традиция“.

Стотици старозагорци отбелязаха Трети март на мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Паметникът, който символизира Самарското знаме, беше "облечен" в 32-метров български флаг. Старозагорският митрополит Киприян се помоли за мир по целия свят.

Пловдивчани се помолиха за мир между Украйна и Русия пред частицата от Божия кръст и всички чудотворни икони, събрани от митрополит Николай в храма „Света Богородица“.

Снимка: БГНЕС

„Русия нападна Украйна, това е толкова нередно, не Богопротивно, че нямам думи, с които да изразя горестта, която е обзела мен и всички православни по този свят. Само Бог може да помогне“, каза пловдивският митрополит Николай.

И на централния площ в Бургас хората се помолиха за край на войната.

През сърцето на Русе, по главната улица, премина 80-метров трибагреник, ушит от възпитаници на гимназията по облекло. 6-годишната Ема трогна хората с изпълнението си на националния химн.

За поредна година алпинисти спуснаха българското знаме от възвишението "Малката Шипка" над гара Бов.

Знамето е ушито от местните жени, а събитието събира все повече жители и гости на Искърското дефиле.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!