От края на октомври служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще могат да налагат санкции и на неправилно паркирали автомобили извън зоните за почасово платено паркиране. За целта те ще ходят с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение, информира БГНЕС. 

За доказателство контролиращите ще правят снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение. А санкцията ще е между 20 и 200 лв., в зависимост от нарушението. 

Залепеният стикер ще е доказателство, че водачът вече има глоба и следва да я заплати в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата. Важен детайл е, че тези глоби няма да се обжалват, а също така нямат и давност. 

В момента служителите на ЦГМ се обучават да работят с новата система, след което тръгват на лов за нарушители. В подкрепа на битката с нарушителите се включват и над 200 допълнителни камери. Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика. 

Скоро се очаква системата на Центъра за управление на трафика да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”. Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфрий или неправилни маневри. Санкционирането ще става чрез фиш. Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента.

Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.