Да се разшири зелената зона за платено паркиране в столичните квартали „П. Яворов“ и „Иван Вазов“. Около тази идея са се обединили столични общински съветници, става ясно от пост във „Фейсбук“ на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

Той пояснява, че днес е свикал за консултации представители на всички политически групи в СОС по темата, свързана с транспорта и политиките за паркиране. Повод е бил фактът, че в момента в комисиите към съвета се разглеждат три доклада, отнасящи се до промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община – първият е на Борис Бонев от „Спаси София“, вторият е на група съветници от ГЕРБ-СДС, а третият - на съветник и двама районни кметове от „Демократична България“. 

„Групите на ГЕРБ-СДС, Демократична България и „Патриоти за София“ ще подкрепят доклада, който засяга тези промени. Освен това има консенсус и по идеите за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, облекчение при издаването му на хората в неравностойно положение и добавяне на изискване за задължителен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения“, уточнява Герджиков.

Председателят на СОС допълва, че идеите за разширяването на синя зона и увеличаване на работното време на платените зони – към този момент не срещат подкрепа от всички политически групи в общинския парламент. 

Предстои идеите да бъдат обсъдени в Комисията по транспорт и безопасност на движението. Те трябва да се гласуват на заседанието на СОС на 12.11.2020г.