„С изобилна и чиста духовна радост, синовна любов и обновена надежда посрещаме и днес празника на Рождеството на Пресветата и Пречиста наша Владичица Богородица“. Това каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си за празника, съобщи БТА.

„Радваме се, заедно със светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, на дългоочакваната не само от тях, но и от целия човешки род свидна рожба, отдаваме ѝ цялата си любов и нежност, защото като Божия майка, тя е майка и на целия християнски род, и още повече се утвърждаваме в християнската надежда. Надежда, че Всеблагият и Всемилостив Бог, който ни е повикал към живота, никога не ни оставя и без Своята отеческа обич и нежна грижа“, допълни патриарх Неофит

Негово Светейшество отбелязва, че Пресвета Богородица се ражда в света също като всеки от нас - подвластна на греха, смъртта и тлението. Също като всеки от нас и тя се ражда не за смърт, а за живот, каквато е предвечната Божия воля за всеки човек. И затова живее не за себе си, а за Бога, за да пребъде винаги с Него, който е източникът на живота.

„Като знаем и помним всичко това, нека имаме всякога пред очи живота на Пресвета Богородица. Да живеем, също като нея, не за себе си, а за Бога, а това означава да живеем и за всички онези, с които Бог ни среща постоянно в земните ни дни, давайки ни по този начин възможността да подражаваме на Неговата милост и човеколюбие. Защото когато подражаваме на Бога, с това се и уподобяваме на Него, а това е истинската цел и смисъл на нашия живот“, отправи своя благослов патриарх Неофит.

Той призова неизменно да пазим вярата и надеждата на Божията майка, а най-много от всичко да имаме и постоянно да съгряваме в сърцата си неизчерпаемата ѝ нежна любов - към Бога и към човеците.