Успение Богородично е - един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

С тържествени богослужения Черепишкият манастир "Успение Богородично" днес отбелязва храмовия си празник. През целия ден се стичат хора отблизо и далеч.

„Да се помолим на Богородица за много здраве, късмет, мир и любов вкъщи“, казва Лиляна Иванова.

Според преданието, когато чула от архангел Гавраил, че след три дни ще свърши земният ѝ път,  света Богородица не заплакала, а се възрадвала.

„Тук не става въпрос за една обикновена смърт като при всички човеци, а за заспиване и  преминаване от земното към небесното“, разказва врачанският митрополит Григорий.

„Успение Богородично е символ, че има надежда за всички нас, че смъртта не е край, а преход към вечния живот и има надежда за душите и спасението ни“, смята Николай Георгиев.

Освен че носят дарове, на този ден много семейства харизват символично децата и внуците си на манастира.

„Харизах си внучката, защото се получи инцидент с нея - щеше да се удави. Света Богородица я закриля, най-щастливата баба съм на света“, разказва Йоана Петрова.

Имен ден празнуват 180 000 българи, кръстени с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела.

Троянският манастир "Успение Богородично" също отбелязва своя празник днес. От рано сутринта той се изпълни с хора. Богослужения на открито посрещаха миряните, дошли да се докоснат до чудотворната икона на Богородица, която по традиция беше изнесена и с лития понесена към мястото на първото ѝ чудо.

„Много е красиво, за първи път идвам въобще в Троянския манастир и се радвам, че е на такъв голям празник. Богородица да закриля всички“, казва Диана Юрукова.

Миряните си пожелаха здраве, мир и благоденствие. Десетки взеха причастие.

„Най-голямата молитва, най-голямото желание е молитвата за мир. Молитвата за разбирателство, за любов между хората“, каза архимандрит Стефан.

„Всяка година идвам и всяка година винаги когато съм имала здравословни проблеми, винаги ми е помагала“, казва Румяна Кьосева.

„Бог по своята милост, по молитвите на пречистата Божия майка, на света Богородица, да махне всички лоши настроения и нечовешки поведения и отношения“, пожела епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

А после множеството последва изнесената икона на Богородица Троеручица до мястото на първото ѝ чудо.