Народното събрание реши: Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия. Той получи 165 гласа „За". Само 30 депутати от опозицията бяха „Против”. Досегашният Обвинител №1 вече депозира оставката си от поста в прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Така встъпването в длъжност на избрания за нов главен прокурор Иван Гешев може да се случи предсрочно.

Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност, гласовете за Сотир Цацаров в зала бяха достатъчно дори за конституционна промяна. За него гласуваха очаквано ГЕРБ, „Обединените патриоти” и ДПС. И напълно неочаквано „Воля”, които имаха собствен кандидат, и половината БСП, които предварително бяха обявили, че са срещу двете кандидатури.

Другият кандидат - Симеон Найденов от „Воля”, получи само 12 гласа. Така Цацаров оглави комисията безапелационно.

И двамата кандидати бяха официално представени пред депутатите. Но от самото начало дебатът се завъртя около кандидатурата на Сотир Цацаров.

„Много лесно е да представя г-н Цацаров, защото той е всичко, което другите не са”, заяви Емил Димитров от „Обединени патриоти”.

„Цацаров е брилянтен юрист и изключителен интелект”, похвали кандидата Симеон Симеонов от ДПС.

Номинацията на настоящия главен прокурор предизвика критики от страна на опозицията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато под една кандидатура, в случая на Сотир Цацаров, поставят подписите си представители на политическите групи, съставящи мнозинството, то процедурата е с предизвестен край”, смята Крум Зарков от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

„Управляващото мнозинство няма мнозинство. То не разполага със 121 депутати. Тоест няма мнозинство в парламента”, отбеляза лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Самите управляващи защитиха кандидатурата на Цацаров и атакуваха неправителствения сектор заради факта, че не одобрява номинацията.

БСП отново напомниха идеята си антикорупционният орган да се избира от президента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако бяхме президентска република, щеше да го назначава президента. Но не сме”, контрира Християн Митев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена”, заключи лидерът на БСП.

Но въпреки думите на Нинова, кандидатурата на Цацаров разцепи собствената й група. 30 депутати от левицата гласуваха „За".

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам да встъпя в длъжност веднага, защото това ще е по-добре и за двете институции, всеки да си поеме отговорността. Още днес ще подам оставка”, заяви Сотир Цацаров.

Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев и ще е председател до 2024 г.