С надуваема триместна лодка с гребла репортерът на „Тази сутрин” Стоян Георгиев предприе пътешествие по река Дунав от България до Румъния. Екипът му разполага с информация, че бежанци от Африка и Близкия Изток влизат нелегално от Турция, незабелязани от българските власти, прекосяват цялата страна и напускат България все така незабелязани - през Дунав. Въпреки охраната и на двете граници.

„Има такива, които идват тук нелегално, не искат да бъдат регистрирани, никой не знае, никой не разбира за тях и чакат, докато осигурят тяхното транспортиране в западните страни”, обясни председателят на организацията „Свободна Сирия" д-р Акрам Наюф.

„Има единични случаи, когато филтърът долу, на турската граница, не успява да ги улови тия лица. На българо-румънската граница най-често незаконните преминавания са в посока от България към Румъния”, коментира шефът на Гранична полиция в Русе Димитър Чорбаджиев.

Възможно ли е да се премине километър водна граница незабелязано за властите в България и Румъния? Голямата река и евентуалната среща с Гранична полиция са единствените пречки преди преминаването на поредната граница към Западна Европа за бежанците.

„Ако започнат да ги регистрират тук, вече ще имат отпечатъци. Затова чакат подходящия момент, докато осигурят трафикант”, посочи д-р Наюф. Според действащия регламент от Дъблин лицата, търсещи закрила, остават в държавата, в която са влезли първо и която им е дала статут.

Сириецът Кадир Мохамед Хесо, чакащ статут във софийсия лагер „Военна рампа”, разказва, че някои негови сънародници предпочитат да преминат незабелязано през България. „Тези, които искат директно от Турция да заминат за Европа, те не минават от тук, през бежанския лагер, те не се регистрират и напускат страната”, твърди той.

„За миналата година имаме установени и задържани 1065 незаконни мигранти, като най-много са на ГКПП Русе и след това граничния пункт „Дунав мост 2” във Видин. Има опити за преминаване не само през ГКПП. Най-често тия опити се извършват с рибарски лодки, които така или иначе се ползват по поречието на реката”, обясни шефът на Гранична полиция в Русе.

Над 1000 са заловени. Не е известно колко са успели да се измъкнат от властите. Местните рибари разказват, че техни колеги заработвали допълнително, като прекарвали нелегални емигранти на румънския бряг. „Бяха ги захвърлили тука на тоя остров и ги бяха оставили там, ама какво стана и ония се обадили на 112, та тука катери, матери, та не могат да ги намерят, ама намериха ги накрая де”, разказа един от лодкарите.

„Ние ги питаме колко струва тази услуга. Те казаха, че в момента струва до 10 000 евро”, разкри Акрам Наюф от „Свободна Сирия".

Мержду 5 и 10 000 евро струва прекарването на нелегален емигрант от Турция, през България, пркосяване на река Дунав, а след това влизане в Унгария и шенгенското пространство без местните влсти да разберат за съществуването ти.

„По отношение на заплащането случаят е малко по-особен, защото се извършва най-често на турска територия. Там незаконните мигранти депозират определена сума, немалка сума, която в зависимост от това докъде каналджийте са успели да ги преведат, дали само до България, или до Румъния, или до Унгария. В зависмост от това, тази депозирана сума, каналджията получава определен процент. При достигане на крайната цел, получава цялата сума, за достигане до България получава една по-малка част от нея”, обясни Димитър Чорбаджиев от Гранична полиция в Русе.

Тарифите на каналджийте драстично скачат напоследък. „Именно заради тази ограда, прекарването на бежанци вече е много скъпа услуга. В началото, когато са дошли тук бежанците, аз ги питах - вие колко сте платили са преминаването от Турция до България - някои казват 150 долара, максимално 500 долара. Сега 3000 евро. Само за България”, посочи Акрам Наюф.

Бежанци от лагера във „Военна рампа” разказват, че услугата да бъдеш прекаран нелегално през Дунав в Румъния също е поскъпнала много. „Сумата не е малка. Искат между 2000 и 2500 евро”, сподели Абди Осман.

От Гранична полиция разказват за все по-дръзки опити за нелегално премианване на граници с камиони. „Сега вече лицата не режат брезента, а се крият над осите на ремаркето и в повечето слуачи там се опитват и се връзват с ремъци, за да не паднат по време на движение. Това е изключително рисков начин и трябва да си наистина решен на крайни действия, за да го предприемеш”, казват граничарите.

На фона на вълната мигранти и признанието, дори от властите, че в България през Турция влизат незабелязано хора от Африка и Близкия Изток, екипът на bTV провери защо прекосяването на Дунав е толкова скъпо за бежанците.

Репортерът на bTV Стоян Георгиев прекоси реката в гориста местност. Бежанците, които прекосяват България, са платили една трета от цялата сума преди достигането до Дунав, плащат още една трета при прекосяване на реката, а 100% от парите при влизане в Унгария и Шенгенското свободно пространство. За прекосяването на около километър вода мигрантите плащат до 3000 евро на човек.

След 15 минути гребане, репортерът преминава през българските териториални води, без да е бил забелязан от българските власти. Точно когато лодката стига до границата между България и Румъния по средата на реката, се приближава катер.

Съмненията, че гумената лодка е била забелязана от властите, са напразни. Единственият плавателен съд, който се вижда по пътя, е търговски кораб. След 30 минути лодата на репортера е близо до румънския бряг.

Веджъж стъпили на румънска земя, за бежанците остава само една граница - румъно-унгарската.

Снимка: bTV

Стоян георгиев не стъпи на твърда румънска земя, защото прекосяването на държавна граница по този начин е престъпление. Стъпи обаче символично само в тинята на румънския бряг, за да докаже, че навлизането в територията на тази страна може да се случи незабелязано за властите.

След още една граница и 3000 евро нелегалните емигранти са в Шенгенското пространство.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас