"Ще има още имена на българи със забрана да влизат в Съединените щати". Това коментира днес посланикът на Съединените щати в София Херо Мустафа. 

А руският посланик у нас демонстрира учудване от санкциите отвъд океана, срещу съдия Андон Миталов. Американската посланичка подчерта, че мерките срещу съдията, когото САЩ смятат за корумпиран, са само началото.

„Борбата с корупцията е важна. Забраната за влизане в САЩ, която бе обявена миналата седмица, е първата, а не последната. И се надявам хората да разберат, че това е първата стъпка ... стъпка по стъпка, малко по малко няма как да бъде направено за една нощ“, каза американският посланик Херо Мустафа.

Отдавайки почит пред паметника на Граф Игнатиев руският посланик Анатолий Макаров призна, че е удивен от действията на САЩ.

„Какво да кажа, аз, разбира се, съм удивен от това, защото не зная какви са основанията за отказ на господин Миталов да посещава Америка. Не зная господин Миталов дали е възнамерявал да посети Америка със семейството или сам, но мисля, че и има и други държави, в които човек може да отиде, не е само Америка. Както за всяко обвинение, така и за това трябва да има доказателства“, коментира Анатолий Макаров, руски посланик.

По същото време премиерът Бойко Борисов пък разговаря на четири очи с гостуващия заместник-държавен секретар Матю Палмър.

Освен въпроса за отпадането на визите двамата обсъдиха енергийна сигурност и диверсификация на доставките, както и покупката на изтребителите F-16.