Включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората. Това е казал премиерът Бойко Борисов на заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, който е на посещение у нас, съобщи правителствения пресцентър.

Един от акцентите в разговорите е бил именно допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и САЩ. Посочена била устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е  нараснал с 3,7% за периода януари – септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

„От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика“, заявил българският премиер.

По време на срещата Борисов посочил, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. 

„Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО.  А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни“, изтъкнал премиерът.

Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдили също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.