Като не можем да променим нещо отвън чрез протести и натиск от телевизионното ни предаване, единственият начин е да го променим отвътре”.

Това са думите на председателя на „Има такъв народСлави Трифонов от 12 юли, 2021 година – ден след като партията спечели парламентарните избори.

„Аз не съм тук заради тая власт, даже продължавам да не се чувствам политик“, сподели Трифонов на 8 юни, 2022 година, когато ИТН обяви, че напуска правителството в 47-ото Народно събрание.

Два цитата от председателя на „Има такъв народ“ в два различни епизода от кратката, към момента, политическата история на партията.

Единият цитат е заявка, другият – отказ.

Първият коментар е направен часове, след като „Има такъв народ“ получи подкрепата на над 657 хиляди избиратели и стана първа политическа сила, а с второто изказване ИТН напусна редовното правителство и премина в опозиция, a преди дни получи подкрепата на 96 хиляди избиратели.

Разликата между двата цитата е 560 хиляди гласа и от първа сила, спад до осма.

С думите „всичко тепърва предстои“ председателят на „Има такъв народ“ коментира срива в подкрепата към партията му, но нека разгледаме какви са възможните хоризонти от тук нататък, стъпвайки върху поуките от парламентарния опит след 1990 година.

Как се стигна дотук?

Основната промяна след изборите от 4 април 2021 година бе, че три формации, които не бяха в предходния парламент, успяха да влязат в 45-ото Народно събрание – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Първото място на ГЕРБ-СДС беше прогнозирано от социолозите, но изненадата бе, че ИТН успя да изпревари БСП и да заеме мястото на втора сила. 45-ото Народно събрание не успя да състави мнозинство, като бяха насрочени избори за месец юли.

 На тях „Има такъв народ“ бе първа политическа сила, но след неодобрението на предложения във „Фейсбук“ проектокабинет, а след това и липсата на подкрепа за втория предложен проктокабинет се премина към изборите през ноември 2021 година.

 Между 11 юли и 14 ноември „Има такъв народ“ изгуби 408 хил. гласа. Въпреки падането до пето място ИТН стана част от коалиционното правителство заедно с „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“.

През месец юни „Има такъв народ“ обяви, че напуска кабинета, в който партията имаше министри на външните работи, енергетиката, на регионалната политика и спорта. Като причини Слави Трифонов открои финансовото положение на страната и темата за Северна Македония.

 Предсрочните парламентарни избори наредиха „Има такъв народ“ като осма политическа сила в страната, което не ѝ достигна да влезе в Народното събрание.

„Фейсбук“ политиката

С развитието си социалните мрежи се превърнаха в един от любимите инструменти на политиците за изказване на послания и позиции.

В социалните мрежи Слави Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за депутат през 2021 година, в социалните мрежи той представи предложението на ИТН за кабинет и отново там през 2022 година той заяви, че „слага край на тази коалиция и на тази агония“.

През август, преди началото на кампанията, слоганът „Сами срещу всички, заедно с вас“ бе произнесен във „Фейсбук“, като в същото изявление ИТН обяви, че готви референдум за смяна на политическата система от парламентарна в президентска република.

Коментарът за резултатите от последните избори бе побран отново в редовете на „Фейсбук“, от които Трифонов благодари на всички, гласували за ИТН.

 Тази тактика на партията и нейния лидер може да е била печеливша в зародиша на „Има такъв народ“, но с времето партията беше многократно критикувана, че извършва политиката си единствено онлайн. Слави Трифонов беше наричан „лидерът от диванчето“ от своите колеги и това изглежда разруши авторитета му сред „Фейсбук“ последователите на „Има такъв народ“, тъй като се наблюдават предимно негативни коментари под негови изявления.

Фактите

След 1990 година в България няма политическа партия, която да е изпаднала от Народното събрание, а след да е успяла отново да премине бариерата за влизане. Трябва да се отбележи, че до този момент единствената възможност това да се случи е след участие в коалиция с други партии. Примери за това са СДС, ДСБ и АБВ.

Последната политическа сила, която печели избори и в рамките на два проведени парламентарни вота се превръща в извънпарламентарна сила, е НДСВ. Формацията на Симеон Сакскобургготски изминава пътя от първа сила през 2001 година, втора сила през 2005 година до 3,02% през 2009 година. 

 В този ред на мисли, ако „Има такъв народ“ бъде част от следващото Народно събрание, това ще бъде прецедент за българската политика.