Догодина правителството дава 16 милиона лева за специализацията на млади лекари, като се предвижда 1000 от тях да получават по две минимални работни заплати. Здравното ведомство ще плаща и за практическото им обучение, обясни министърът Десислава Атанасова на среща със студенти по медицина.

Парите за специализантите са по проекта „Нови възможности за лекарите в България” и от него могат да се възползват студенти, които имат сключен трудов договор с медицинско заведение. По думите на Атанасова тази програма осигурява един силен старт за развитието на докторите в началото на своята кариера.

„Общият брой на специализантите за 2013 година е 3266, като държавна поръчка ще бъдат 254”, посочи министър Атанасова. Тя обясни, че държавата ще поеме обучението на 30 специализанти по „Анестезиология”, 21 по „Спешна помощ” и 19 по „Патология”.

Срещата беше определена от студентите като ползотворна. Предстоят нови подобни разговори по проблемите на младите специалисти, коментира Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Програмата за подпомагане на специализантите бе посочена от Атанасова като една от мерките за противодействие на един от основните проблеми в здравеопазването – статистиката, според която около половината новозавършили лекари напускат България. Освен ниското заплащане, те бягат и заради трудности в специализацията у нас.

Официалните данни показват, че около 500 лекари напускат България всяка година, а завършилите са общо между 700 и 800. Дългосрочната прогноза е още по-тревожна на фона на данните, според които определени специалности у нас скоро могат да останат без никакъв персонал.