Регионалната здравна инспекция в Ловеч ще прекрати на 18 октомври договора за поставяне на ваксини с медицинския фелдшер от филиала на спешната помощ в Ябланица, който прокуратурата разследва за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация, съобщи директорът на инспекцията д-р Росица Милчева.

Тя поясни, че договорът с фелдшера Николай Георгиев е сключен февруари т.г., но реално той е правел имунизации от май. "Те са отразени като поставени и отчетени. Всички документи са предадени.", каза още д-р Милчева.

От прокуратурата уточниха, че разследването ще установи колко точно дози ваксини е получил и поставил фелдшерът и колко точно фалшиви COVID сертификати е издал.

По образуваното досъдебно производство са назначени експертизи на иззетите компютърни конфигурации, електронни устройства и писмена документация и продължават разпитите на свидетели.

Зам.-директорът на ЦСМП в Ловеч д-р Силвия Моева каза, че имунизационната дейност, която е извършвал Николай Георгиев, не е свързана с филиала на спешната помощ в Ябланица, където той е на постоянен трудов договор.

"Ние не поставяме ваксини, не издаваме сертификати. Това той го е правил на втори трудов договор с РЗИ. След като прокуратурата се произнесе ще вземем съответните мерки. В момента той ще бъде в отпуск.", допълни Моева.