„Ескалира се напрежението. Когато не върви нещо на фронта, започваш вертикална ескалация – ядрено оръжие, заплахи, изкарване на съоръжения, самолети, които ще ги носят. Това е ескалация, напрежение, но не вярвам, че Путин ще посегне и ще направи такова нещо дори и срещу Украйна“, каза заместник-главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев. 

По думите му решението на Русия за разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус не е взето сега.

„Александър Лукашенко иска такова оръжие от есента на 2021 г. Такова съоръжение не се строи за три-четири месеца. Беларус промени конституцията си миналия февруари, за да може да приеме ядрено оръжие. Това е процес, който се обявява сега официално“, допълни той. 

Според бившия заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков Пентагонът е дал позитивна реакция, че няма данни, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. 

„Проблемът с използването на ядреното оръжие започва да се битовизира. Започва да обраства с приемливи прилагателни – „ограничен ядрен удар“, „превантивен“ и т.н. Това означава, че в съзнанието си преминаваме много важна граница – от недопустимостта за използване на ядреното оръжие вече разсъждаваме какви биха били евентуално възможностите то да бъде използвано. “, коментира бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

По думите му обаче рискът нараства, включително и от случаен инцидент.

Вижте целия коментар на гостите във видеото.