Все по-често руснаците остават в България и през зимата. Според данни на генералното консулство на Руската федерация руски граждани притежават около 500 000 имота в Източна България. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

„Има и по-намахани, има и юристи, има и хора, които си местят целия бизнес - говорим за бизнес недвижимости, за туроператорски бизнес”, разказа Венелин Манолов, който има фирма за превози.

За руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, България е привлекателно място за закупуване на втори дом. Това написа британският всекидневник Financial Times в началото на декември. Според изданието около 400 000 руснаци притежават имоти в България, а броят на пребиваващите в страната целогодишно се увеличава.

Постоянният поток от руснаци, които купуват жилища в Поморие, е увеличил населението на града двойно. „Ако не са руснаците, ще бъдат китайци, или ще бъдат турци или някакви други. Къде да се налеят, тука се създава някакъв вакуум - крайбрежие, южен район, хубав, мек климат, ако не са руснаци, ще са други, а руснаците са ни братушки поне”, коментира Манолов.

Обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика през последните 10 години е почти 2 млрд. долара. А през миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., както изисква българското законодателство.

Това руска инвазия ли е, или адаптация? И кои са обитателите на Малката Русия в България? Гледайте в предаването bTV Репортерите събота и неделя веднага след Централната емисия новини!