Днес Руската църква остана затворена. Десетки вярващи продължават да се събират пред храма с надежда, че скоро в него отново ще се извършват богослужения. Репортаж на Румен Скрински.

Всеки ден Ангел идва пред храма с очакване да се черкува. И разказва, че богомолците и вечер остават на бдение пред портите.

"Даже не мога да повярвам как го допуснаха това нещо да се случи да се затвори православен храм в православна държава", каза Ангел Ангелов.

Макар Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит вече да е назначил духовници, се чака посолството на Руската федерация да благоволи да отключи църквата. Междувременно експулсираният от България архимандрит Васиан, който беше предстоятел на храма-подворие, заяви пред ТАСС, че български свещеници нямат право да служат в него.

"Тази енория е наша, на Руската църква, и само Московският патриарх може да назначава свещеници там", каза архимандрит Васиан.

Според експерти по международно право казусът със собствеността на църквата трябва да се уреди в съда.

"Единственият начин да бъде премахната собствеността на Русия като собственик на тази сграда, е да бъде атакувано това в български съд. И това може да го направи всеки, който смята, че е собственик, дали е българската държава, дали е столична община, дали е трето лице, което смята, че има права върху парцела и сградата, това трябва да го установи съдът", каза д-р Ивайло Дерменджиев, който е адвокат по международно и частно право.

Храмът и днес остана затворен, но хората продължават да пишат своите молитви и да оставят цветя пред портите му.

Дошлите и днес вярващи са уверени, че политиката няма място сред църковните въпроси.