„Постъпиха два сигнала от народни представители и гражданско сдружение, възложена е проверка на ДАНС, трябва да се установят фактите около собствеността“, заявиха на брифинг от СГП.

„Ще бъдат изискани документи от необходимите институции, ще бъдат снети и сведения от лица“, посочиха още от СГП.

От прокуратурата посочиха, че въпросът с църквата има два аспекта - юридически и канонически. Проверката ще е за придобиването на собствеността на църквата, но прокуратурата няма как да каже кой има право да извършва обреди, посочиха двамата.

„В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква", каза заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Ще бъдат изискани становища от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, както и от руското посолство, което трябва да отговори къде е ключът и защо църквата е затворена. Ще бъде изискан и докладът на ДАНС, който е довел до експулсирането на църковните служители.