Русия възобновява участието си в инициативата за превоз на зърно през Черно море, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че няма да използва зърнения коридор за военни действия. Това става ясно от събщение на руското министерство на обраната.

Украйна официално е уверила, че морският хуманитарен коридор ще се използва само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива.

Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море след удари с дронове срещу нейни военни кораби на 30 октомври.

"Транспортирането на зърно ще продължи, както беше договорено, от 12 часа днес", заяви по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е получил информация от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Цените на пшеницата, соята, царевицата и рапицата паднаха рязко на световните пазари след съобщението, което намали опасенията за нарастващата недостъпност на храните, предаде Ройтерс.

Корабите продължават да превозват украинско зърно по маршрута въпреки спирането, но е малко вероятно това да продължи дълго, тъй като застрахователните компании не издават нови договори поради хода на Русия, посочват източници от индустрията.

Все пак сделката остава несигурна, тъй като изтича на 19 ноември и може само да се гадае дали ще бъде удължена, или не. 

Руският президент Владимир Путин вероятно ще използва евентуалното удължаване като начин да спечели влияние и да доминира на срещата на върха на Г-20 следващия месец в Индонезия, посочва европейски дипломат пред Ройтерс.

Руската блокада изостри недостига на храна и кризата с разходите за живот в много страни, тъй като Украйна е един от най-големите доставчици на зърно и маслодайни семена в света.

Във видеообръщение във вторник вечерта Зеленски подчета, че корабите все още се движат от украинските пристанища с товари благодарение на работата на Турция и ООН.

Според него обаче е необходима надеждна и дългосрочна защита за зърнения коридор.