Между България и Северна Македония има само идеи, но не и общприемлив документ за одобрение между институциите. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски на фона на твърдения, че българското вето ще падне преди средата на годината.

Това е пореден епизод в сложните отношения между двете страни, в които има един (буквално) голям външен фактор – Русия.

Няколко дни, след като двама служители на ДАНС бяха уличени в шпионаж в полза на Русия, и в Северна Македония уволниха двама. „От първия ден имахме информация с министъра на външните работи за случилото се и тя беше предадена на службите за сигурност, които отговарят за това“, обясни премиерът Димитър Ковачевски.

Снимка: bTV

Зададохме въпрос на експерта по национална сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов защо, въпреки приемането ни в ЕС и НАТО, в ориентацията на служителите, които трябва да споделят официалната външна политика има импулси от миналото. „Ние не просто имаме проблем с капацитета на службите, а и с влиянието в тях“, отговаря той.

За Безлов е интересен момент, че към ноември 2020 г. руската външна политика не е виждала проблеми в това Македония или Албания да влязат в ЕС.

Снимка: bTV

Той припомня, че независимо, че името „Северна Македония“ е национално предателство за 70 на сто от гърците, то беше наложено от управляващата „Сириза“ преди 4 години: „В момента, в който руснаците се опитаха да повлияят чрез протести, през гръцка църква, през гръцки интелектуалци, службите осветиха тези усилия, изгониха дипломати“.

В България няма случаи на действащи служители на спецслужбите, обвинени в шпионаж за чужда държава. Последният е отпреди демократичните промени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!