2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус”.

Снимка: МВР

Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери, добави тя.

Вчера се проведе спецакция в офиси на кабелни оператори в Кюстендил, Благоевград и Бургас. А по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов заяви, че страната ни има сериозен проблем с интелектуалното пиратство.

„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова. 

Снимка: МВР

Говорителят на главния прокурор уточни, че установените към момента щети за bTV, Нова и НВО са за около 10,5 млн. лева, но ще нараснат.

Тя припомни, че въпреки действията през годините, още практикуват кабелни оператори-пирати, които си позволяват да получават немалки суми като такси, но извършват престъпление срещу интелектуалната собственост и укриват данъци. Разпространявани са 60 програми - чужди и български, без разрешение и съгласието на носителите на авторските права.

Снимка: МВР

Към момента е задържан единствено  IT специалист, оказал отпор при процесуалните действия, като изключвал връзката между касовия апарат и НАП по време на проверката.

Снимка: МВР

Арнаудова и допълни, че извършените вчера проверки са на пет кабелни телевизии, незаконно разпространявали защитени авторски програми в Южна България, а за останалата част от страната продължават оперативно-издирвателните действия. Според събрания до момента доказателствен материал, има основания за повдигане на обвинения, като те ще бъдат уточнени след резултатите от назначените експертизите - авторско-правна и техническа.

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално-следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя.