Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. Това пишат в в декларация Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“, цитирано от БГНЕС. Те допълват, че потърпевши от акцията на ГДБОП са потребителите.

Според предварителните изчисления, обаче, щети за над 10 милиона лева нанесли кабелните оператори, разследвани от ГДБОП и прокуратурата.

60 телевизионни програми се оказали без уредени авторски права. 

"Тези 700 000 потребители не просто са в сивия сектор от данъчна гледна точка, те са хора, които получават определена услуга и позволяват, без да знаят, разбира се, но като ползватели виждат, че се разпространяват програми най-вероятно без разрешение", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Нарушени авторски права или нарушени потребителски права?

„На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях”, се казва в декларацията на кабелните оператори.

Според тях, действията на униформените са довели до нарушение на сключени договори с ТВ програми. „В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството”, допълват те.

„Големите потърпевши от тази „ювелирна“ акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през XXI век в страна членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции, заявяват от сдружението”, пишат кабелните оператори.

Те допълват, че спирането на работата им е блокирала дейността на редица общини и банки в Югозападна, Централна Южна България и Бургас.

В отговор на акцията, в Гоце Делчев десетки потребители окупираха офиса на местния кабелен оператор с искане за яснота кога отново ще имат телевизия и интернет.

От ГДБОП обясниха, че нямат отношение към спирането на интернет услугите. Проверките продължават и в други части на страната.