От днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения между България и Македония, заяви президентът Румен Радев, който даде висока оценка на подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Държавният глава призова за скорошна ратификация на договора от парламентите на двете страни, изпълнение на условията, заложени в него, и осъществяване на договорените проекти в името на благоденствието на гражданите на двете държави.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери също се обяви за бърза ратификация на договора от двете народни събрания.

„Идният период налага много работа, тежки решения и решения, които в разумен срок ще доведат като резултат до придобивки за всички граждани”, каза Джафери.

„Всички, които живеят в Македония, споделят още една обща мечта и това е пълната интеграция в ЕС и НАТО(…) За съжаление обаче спорът с Гърция е пречка за реализиране на стратегическия избор”, каза още той.

Джафери обаче подчерта, че е оптимист и е дълбоко убеден, че ако се подходи зряло и сериозно, проблемът ще се реши.

Македония засилва сътрудничеството си със страните в региона, отваря се към съседите си и очаква да стане 30-ата членка на НАТО, заяви и македонският премиер Зоран Заев в Подгорица, където участва в среща на върха, на която присъства и американският вицепрезидент Майкъл Пенс.

В речта си на срещата Заев подчерта, че членството на Черна гора в НАТО е окуражаващо, тъй като показва, че всички могат да напреднат и да дадат своя принос както за колективните нужди, така и за нуждите и интересите на своите граждани.

Той заяви, че в бъдеще Македония ще се включи по-активно в мисиите на НАТО и ще увеличи бюджета за отбраната си.