Изненадващ ход на президента Румен Радев. Мандатът за съставяне на правителство ще бъде връчен още днес.

Държавният глава критикува остро партиите заради разпадащия се диалог помежду им. В 17 часа се очаква държавният глава да връчи мандата на „Има такъв народ“.

Първоначално Радев беше казал, че ще даде време на партиите, за да преговарят спокойно. Днес обаче обясни, че конструктивният диалог се е разпаднал и е време българите да узнаят името на кандидата за министър-председател.

От думите на президента стана ясно още, че не приема атаките срещу министри от служебното правителство. Той допълни, че очаква да види "истинските намерения на партията победител".

"Конструктивният диалог се разпада. Вместо диалог чувате атаки към служебните министри, които бяха увещавани до скоро да останат в редовния кабинет. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ в 17 часа. Оттам нататък действаме по процедура“, заяви Румен Радев. 

Президентът обяви решението си за връчване на мандат на тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Плевен.