Под патронажа на президента Румен Радев ще се проведе есенен турнир по математика и информатика, с международно участие. Домакин на турнира ще бъде община Шумен. Негови организатори са школата по математика и информатика А&В и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Турнирът се провежда за четиринадесета поредна година. Стартира на 23 ноември и ще продължи до 27 ноември. Той е единственият турнир, в който има две възрастови групи – младежка, за ученици до 15,5 години, и старша възраст, за ученици от гимназиална степен.

Турнирът ще се провежда хибридно, като за състезателите, които не могат да присъстват, ще бъдат организирани специални площадки в съответните държави. Там всеки участник ще може да се включи през съответното компютърно устройство.

Регистрация за участие в турнира са направили участници от над десет държави. Даренията от спонсорите ще бъдат използвани за закупуване на материали за участниците в турнира.

Есенният турнир по математика и информатика се финансира със съдействието на община Шумен.

Снимка: Редакторски екип

На въпросите на bTV отговори Бисерка Йовчева, ръководител на младежкия отбор на школа A&B.

Как се готвят отборите за участието си в есенния турнир по математика и информатика?

По принцип подготовката е през цялата година. Работи се непрекъснато. Децата, които се подготвят за турнира са освободени от училище за три дни, за да могат да се подготвят на високо ниво за състезанието. В един отбор има четирима състезатели.

Какви са очакванията Ви за представянето на отбора?

Това е състезание и всичко зависи от това как ще се представят участниците. Очаквам отлично представяне на всички отбори, които ще представляват България на този есенен турнир. Имаме много знаещи и можещи деца, които смятам, че ще се справят с това предизвикателство.

Снимка: Редакторски екип

Какъв е опитът Ви през годините при подготовката на децата? Има ли притеснение?

Разбира се, че има притеснение. Цялата гилдия успя да види, че психологическата обстановка е много важна. Има много случаи, в които притеснението оказва влияние на представянето на децата. По тази причина успяхме да организираме специален проект за работа с тези проблеми. Много е важно, дори да има притеснение, участникът да бъде мобилизиран, така че да може да преодолее това и да покаже потенциала си.

Силен турнир ли очаквате да се получи?

Да, очаквам силно представяне. В момента се готви едно добро състезание. Участниците са подготвени на високо ниво и смятам, че ще се представят отлично.