Резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите. Това заяви във Варна президентът Румен Радев. По думите му критичният документ ясно е показал, че зад „красивия лозунг за европейско развитие на България – се вихри едно морално провалено управление и корупция“. 

„Дебатът, който се случи в Европейския парламент, както и гласуването показа и развенча още една пропагандна теория, а именно, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение. Явно се видя, че това не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия не подкрепи в цялост управляващите в България. Това е много показателно“, коментира президентът. 

Държавният глава изнесе лекция в Икономическия университет във Варна, където беше посрещнат и от две групи – една подкрепяща го и една срещу него. 

Румен Радев посочи, че от тази ситуация ще се излезе с бързи и честни избори, след които да се сформира нов парламент, с необходимото доверие. На въпрос дали това ще се случи с Избирателния кодекс, който е гласуван от парламента, Румен Радев заяви: 

„Аз наложих вето на този Изборен кодекс, но за съжаление българския парламент не отчете тази възможност – подадената от мен ръка, да коригира своите решения, така че да няма съмнения за изборни манипулации, да бъде избегнат хаоса, да бъде решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене, с ръчното оформяне на протоколи и т.н. За съжаление, от тук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре“. 

Той посочи, че има неоспорими факти, за това как се правят официални брифинги, на които се дават указания  за произвеждането на недействителни бюлетини и ако този проблем не бъде разрешен и не се върне доверието на хората в честността на изборния процес – те просто ще избягат от урните.