Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат решения. Това каза днес президентът Румен Радев в слово по повод 130-годишнината от създаването на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Всички българи наричаме Алма матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от различни вери, но водени от каузата, че мъртва е безкнижната душа, заедно споделят общата за народа ни религия – знанието”, подчерта Радев, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава определи най-стария университет в България с думите „люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл и стремежа към търсене на истината”.

Радев посочи още, че върху младите българи пада отговорността да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България.

„Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите”, добави той.

Президентът пожела на всички студенти да следват мечтите си и да са непримирими с подмяната и липсата на прозрачност.

„Културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофата – личната и обществената. В годините на Прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще, а вашата битка за България. Тя е и моя!”, каза още в речта си държавният глава.