Президентът Румен Радев отговори на обвиненията на Бойко Борисов. Вчера премиерът заяви, че държавният глава го следи с дрон.

Днес президентът обяви, че се цели отклоняване на вниманието от въпроса дали снимките от спалнята на Борисов са манипулация и дали е монтаж записът с гласа, за който се твърди, че е на премиера.

На рождения си ден Радев даде напоителен брифинг по темата със снимките от спалнята на премиера.

Държавният глава осъди снимката, на която Борисов спи, определяйки я като недопустимо нахлуване в личното му пространство. Наред с това Румен Радев защити НСО, казвайки че е крайно недостойно да се лепят петна по службата за охрана.

Държавният глава обясни, че НСО охранява извън сградата и, че домакинът носи отговорност за гостите, които допуска вътре.

Той се пошегува с твърдението, че снима Борисов с дрон: „Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента има един нелеп сценарий – да се отклони вниманието от най-големия въпрос – дали тези снимки са някаква манипулация и дали записът е монтаж. Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел. Управлявал съм и дрон, и самолет, но няма нищо общо с това, което говори Борисов“.

И продължи, че с думите си вчера Борисов търсел геополитеческа индулгенция.

„Брифингът вчера беше опит да се търси геополитическа индулгенция за скандал навън, а скандалът на наша територия да се превръща в някаква забава и фарс. Никой не може да дискредитира правителството освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов“ заяви Радев.

Според него от всички снимки най-смущаваща е онази, на която Борисов спи.

Радев подчерта, че никога не е изразявал желание да съставя служебен кабинет. Беше категоличен, че ще наложи частично вето на закона за МВР. Не разкри върху кои текстове, но вероятно става въпрос за промените, създаващи дирекция, която на практика ще дублира функциите на НСО.

Президентът посети Перник, за да поздрави жителите на града за стоицизма, който са проявили по време на водната криза. След това се разходи по централната пешеходна лица в компанията на кмета на града Станислав Владимиров.