Натискът върху страната ни се засилва, затова и България се нуждае от формирането на редовно правителство и работещ парламент.

Това обяви президентът Румен Радев по темата за евроинтеграцията на Северна Македония след участието си в Бледския стратегически форум.

„Тук искам да призова всички партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават сметка, че натискът върху България ще се засилва. Ние имаме нужда по-скоро от редовно правителство и редовен парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски партньори“, заяви президентът.

Държавният глава уточни още, че за страната ни е важно Република Северна Македония, както и Албания да тръгнат по своя европейски път, а уважението към свободата на македонските граждани с българско самосъзнание е ключ към европейската им интеграция.

Пред председателя на европейския парламент Шарл Мишел президентът Радев е призовал и за оперативен план за защита на сухопътните граници на Евросъюза при внезапен мигрантски натиск, както и за финансова подкрепа за България като външна граница.