„Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган”, заяви Румен Радев пред журналисти в отговор на писмото на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Панов поиска от президента да бъде сформирана специална комисия, която да разследва скандала „ЦУМ-гейт”, в който е замесен главният прокурор Сотир Цацаров.

„Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията”, допълва още Радев.

По думите на президента неговата намеса може да бъде само с писмени и устни изявления.

„Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение”, посочи още президентът и допълни, че е отговорил писмено на председателя на ВКС.

Той добави, че очакванията на всички са да имаме съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.