Безконтролната власт ражда цинизъм. Това каза президентът Румен Радев по повод думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.

С цинизъм не може да има ефективно управление, не могат да се решават проблемите на хората, изтъкна президентът.

„Това, което виждам към момента, е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема с липсата на контрол и цинизма”, допълни държавният глава.

„Цялата тази обществена енергия, която се натрупа, ще се излее върху г-н Валери Симеонов за неговото изказване, но това няма да реши проблема. Защото г-н Симеонов сътвори скандал от няколко дни, майките протестират от месеци, а проблемът е от дълги години. Този проблем се задълбочава и от факта, че много от политиците в България станаха нечувствителни към социалните проблеми на българите”, отбеляза президентът.

Днес протестите на майките на деца с увреждания продължават. Родителите, подкрепени и от други граждани, излизат пред Министерския съвет, за да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

До тук се стигна заради коментар на Симеонов,  в който той нарича майките „група кресливи жени” с „уж болни деца”.

Изказването предизвика бурни обществени реакции, премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, а самият Симеонов заяви, че стои зад думите си и няма да подаде оставка, тъй като казва истината. Единствено би се оттеглил от поста, ако политическия съвет на коалицията му я поиска.