„Неприлична е заявката на Слави Трифонов, че ще прави правителство сам“, каза на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков.

„Не мисля, че уважаваща себе си формация би тръгнала по този начин. Не можеш да гледаш на околните като на антураж и слугинаж и едни, които нямат избор, и трябва да те подкрепят. Не е редно. Трябва да се говори с партньорите и обществото“, смята той.

Румен Петков коментира и предложението на Трифонов за проектокабинет. Той отбеляза, че сред номинираните за министри от „Има такъв народ“ (ИТН) са хора с много богат опит и добре познати в различни среди. „Като казвам различни среди, имам предвид от заложни къщи до университети“, каза още той.

„Министър-председателят го познавам. Лично съм бил член на правителството на Сергей Станишев с него. Той е човек с опит. Беше 4 години министър при г-н Сакскобургготски и 4 години при г-н Станишев, което е гаранция за много солиден опит като управленец в различни политически конфигурации.  Другият ключов фактор – вицепремиерът и министър на вътрешните работи, г-н Ради Найденов е безспорен авторитет като морал и персонална подготовка. Познавам го в качеството му в шеф на кабинета на г-н Сакскобургготски. Г-н Николай Радулов познавам от 1997 г. Беше секретар на МВР при министър Богомил Бонев и при премиера Иван Костов. Това са хора с много богат опит и добре познати в различни среди“, допълни той.

Според Петков в приоритетите на ИТН няма дума за съдебна реформа, както и за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Изборните резултати са неприятни за левицата, посочи още Румен Петков.