Пропуснатите ползи за Румъния от неприсъединяването към Шенген надхвърлят 25 млрд. евро, обяви министърът на вътрешните работи на северната ни съседка Лучиан Боде, предадоха румънските медии. Румънският финансов министър Адриан Качиу пък изчислява, че брутният вътрешен продукт на страната ще се повиши с 0,5%, ако се присъедини към Шенген.

А на колко се равняват пропуснатите ползи за България?

btvnovinite.bg изпрати запитване до Министерството на финансите относно изчисленията за ползите за България от влизането в Шенген. От ведомството по-късно обясниха, че такъв анализ няма.

Въпреки това периодичното отваряне на темата в последното десетилетие е довело до по-висока осведоменост за Шенген.

По-лесно пътуване и това, че бихме могли да станем част от групата на едни от най-добре икономически развитите държави са някои от отговорите, които получихме в анкета на Женския пазар в София.

Търговията

Шенгенското пространство позволява на гражданите на страните членки да пътуват свободно между отделните държави членки, без да преминават през граничен контрол.

Отпадането на граничния контрол не означава, че отпада и извършването на проверки във вътрешността на държавите от съответните контролни органи.

Най-голямата икономическа полза от това е по-бързото придвижване на пътническите и товарните превози. По-малкото чакане на опашки и за проверки по границите означава повече извършени курсове.

Когато две държави са част от Шенген, двустранната търговия между тях се увеличава с 0,09% на годишна база, показва проучване на ЕК от 2016 година. По-свободното придвижване би довело и до ръст в туризма.

Шенгенското споразумение е подписано през 1985 година.

Пространството обхваща над 4 милиона квадратни километра и население от близо 420 милиона души. Включва 26 държави, заедно с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Контролът по границите на България, Хърватия, Кипър и Румъния все още не е премахнат, а Ирландия не е част от Шенгенското пространство.

Държавите от Шенген са въвеждали граничен контрол, но само в крайни случаи – при пандемията от коронавируса и след терористичните нападения през 2015 година.