660 млн. лв. от концесията на Летище София постъпиха в държавния бюджет. Това заяви министърът в оставка на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Днес той подписа писмото за приключване съгласно концесионния договор, с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени.

От ведомството уточняват, че съществено условие за подписване на писмото за приключване е било постъпване на първоначалното концесионно възнаграждение в държавния бюджет.

Посочва се, че началната дата на концесията на „СОФ Кънект“ АД настъпва днес, 19 април 2021 г.

„Това е най-голямата инвестиция в летищна инфраструктура в България. Първоначалното плащане е в огромна помощ за бюджета, с оглед на световната финансова и икономическа криза в този момент. Ще бъде гарантирана устойчивостта на услугите спрямо авиокомпаниите и пътниците“, коментира министър Росен Желязков.

В началото на месеца от БСП обявиха, че сделката е в нарушение на националния интерес заради отлагане на годишните плащания на концесията за период от 10 г. От правителството тогава заявиха, че сумата не се опрощава или намалява и ако договорът се прекрати – държавата ще загуби първоначалното концесионно възнаграждение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!