ПАВЕЦ „Чаира“ е един от най-важните обекти в българската енергетика, но още дълго ще остане извън строя. Миналата година се стигна до тежка авария след ремонт на една от турбините. Седмици по-късно всички мощности спряха.

Сега държавата търси временно и спешно решение - междинен ремонт на 2 хидроагрегата. За първи път журналисти имат достъп до турбините и до подземната централа след аварията.

200 млн. лева са нужни за ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“
Снимка: bTV

200 млн. лева ще струва цялостен ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“. Това съобщи  служебният министър на енергетичната Росен Христов при посещението си в авариралата през март 2022 година централата.

Росен Христов
Снимка: bTV

„Временното решение на държавата сега е да се започне с междинен ремонт на 2 хидроагрегата, който ще струва около 20 млн. лева“, уточни министърът.

ПАВЕЦ „Чаира“ има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата.

Централата е уникална за Европа, защото произвежда и съхранява електрическа енергия, а водата пада от 700 метра. В света има само две подобни съоръжения - и двете са в Япония.

200 млн. лева са нужни за ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“
Снимка: bTV

Няма изчисления какви са финансовите загуби и пропуснати ползи през последните 12 месеца, в които централата не работи, но според държавата губим милиони на година.