За авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ съобщават от Министерския съвет.

След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

По информация на bTV няма пострадали и опасност за населението в района.

През февруари вътрешният министър Бойко Рашков заяви: "Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван".

ПАВЕЦ "Чаира" има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г.

Авария в една от турбините е проблемът в ПАВЕЦ Чаира. Това съобщиха източници на bTV. Към момента пожарна и полиция не са на място, тъй като не са получавали сигнал за това. Към този момент опасност за хората от градове и села ,които се намират под ПАВЕЦ Чаира няма опасност и няма пострадали съобщиха официално от полицията, предаде кореспондентът на bTV в региона Райна Зайкова.

„Информацията, с която разполагаме от наши съграждани, които работят на ПАВЕЦ „Чаира“ се препокрива изцяло с официалната информация. Няма напрежение“, заяви кметът на Белово Костадин Варев.