При аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ няма застрашаване на човешки живот, няма опасност и от покачване цената на тока. Това обяви премиерът Кирил Петков.

Той уточни, че идеята е била с пуснкането в експлоатация на тази мощност през следващите дни да се намали цената на ел. енергията.

„Искам също да отбележа е, че договорът за ремонт на тази турбина е подписан 2017 г, за съжаление на е с производителя „Тошиба“. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало до там, за да може да избегне подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до 3 седмици“, допълни премиерът.

„Става въпрос за машина която произвежда до 210 мегавата на час. При тестовете се чува тежък тътен, когато от 130 мегавата преминава на 170. От вчера се отводнява и се установяват технически детайли. Разчитахме на тази мощност да я използваме за цените в пикови часове. Сега това няма да се случи“, уточни министърът на енеретиката Александър Николов.

Бившият енергиен министър Теменужка Петков коментира, че премиерът Кирил Петков отново „не е запознат с фактите по случая”. Договорът за рехабилитация е сключен през април 2019 г. след проведена открита процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие.  Банката финансира 70% от стойността на проекта, а останалите 30 са собствено финансиране на НЕК.