Над 100 ромски организации у нас се обединиха в постоянна ромска конференция.

Присъстващите на събранието се определиха като лидери на ромската общност от цялата страна, представляващи всички градове, прослойки и вероизповедания. Те държат при решаването на проблемите, засягащи ромите, да се общува с тях.

„Изобщо не бих се изненадал, ако тръгнат да правят политически проект. Те много дълго време се ползват като електорален резервоар от всички партии. Надявам се да не се налага да се появява  ромска партия“, коментира Харалан Александров, който беше модератор на събитието.

„Няма политически амбиции, това е консолидация на ромското лидерство, тъй като един от много често поставяните въпроси в последните години беше кои са истинските представители на ромската общност и с кого трябва да се разговаря“, каза организаторът на конференцията Николай Кирилов. Той добави, че протягат ръка на правителството.

Снимка: bTV

На първия ред на гостите беше новоизбраният депутат от ДПС и бивш от ГЕРБ Димитър Аврамов.

„Очаквам гласът на ромите да бъде чут“, заяви той.

В организацията участват и ромски пастори.

„Когато делим лидерство, хората, които са имами и пастори, казват: „Не се занимават с политика“, а всъщност през цялото време правят тази политика“, каза Димитър Георгиев.

Поводът за сбирката е утрешният Международен ден на ромите, когато се почита паметта на половин милион избити в Холокоста роми.

Вижте повече във видеото: